21. mája 2024
Napísal: autor

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre otvorila v stredu 15. mája Kreatívne centrum, zamerané na tri odvetvia kreatívneho priemyslu – dizajn, architektúru, reklamu a marketing.

Jeho hlavným cieľom je mobilizácia a podpora kreatívneho potenciálu v Nitrianskom kraji. Poskytne možnosti pre začínajúce podnikateľské subjekty, startupy a inkubátory, podporí štart absolventov univerzity a rozvoj talentov. Jeho súčasťou sú napríklad dizajnérske dielne, architektonické ateliéry, multifunkčná sála na eventové akcie či filmové a reklamné štúdio. Unikátom je jaskyňa virtuálnej reality, ktorá je najväčšia v strednej Európe.

Kreatívne centrum SPU sa podarilo vybudovať vďaka finančnej podpore z Integrovaného regionálneho operačného programu a Ministerstva kultúry SR. Nitra sa týmto dostala na mapu kreatívnych centier Slovenska. Zároveň ide o prvé univerzitné kreatívne centrum na Slovensku. Projekt podporený nenávratným finančným príspevkom vo výške 5,8 milióna eur sa implementoval od decembra 2020, stavebné práce prebiehali od júna 2022 do augusta 2023. Kreatívne centrum slávnostne otvorili zapojením káblov ako symbolom spájania rektorka SPU Klaudia Halászová, štátny tajomník ministerstva kultúry Mário Maruška, štátny tajomník rezortu školstva Robert Zsembera a projektová manažérka Kreatívneho centra SPU Barbora Čakovská. Na otvorení sa zúčastnili predstavitelia Nitrianskeho samosprávneho kraja, mesta Nitra, zástupcovia vzdelávacích, grantových, kultúrnych a kreatívnych inštitúcií.

Rektorka Klaudia Halászová zdôraznila, že Kreatívne centrum SPU je jediným kreatívnym centrom takéhoto zamerania na Slovensku. Okrem služieb v oblasti dizajnu, marketingu a reklamy poskytuje aj služby v oblastiach zelenej a modrej architektúry, ktoré zahŕňajú sféry krajinného inžinierstva, záhradnej a krajinnej architektúry, pozemkových úprav a bio hospodárstva. Kreatívne centrum je ďalším dielikom, ktorý zapadne do celkovej infraštruktúry SPU a do jej filozofie ako Zelenej univerzity, ktorá akcentuje prepojenie vzdelávania s praxou a podporu mladých talentov. „Priestory, ktoré ponúkame, sú venované témam, ktoré momentálne rezonujú v spoločnosti – digitálna transformácia, zelená transformácia, potravinárstvo, agrolesníctvo, pozemkové úpravy. Sú to oblasti, ktoré potrebujú a využívajú tri rezorty – agrorezort, rezort hospodárstva cez kreatívny priemysel a samozrejme, vzdelávanie, veda a výskum,“ uviedla rektorka.

Budovu kúpila Slovenská poľnohospodárska univerzita v roku 1998. Objekt je z roku 1939 a bol sídlom známej textilnej fabriky Pleta, neskôr Luna. Od roku 1999 tu sídli Slovenská poľnohospodárska knižnica. Po desaťročí rekonštrukčných prác sa v roku 2009 podarilo otvoriť zmodernizované priestory knižnice. Dnes, 85 rokov od vzniku Plety, sa v ďalšej časti na ploche 2830 metrov štvorcových na štyroch nadzemných podlažiach otvorilo Kreatívne centrum. „Na prvom podlaží sa nachádza drevárska dielňa, na druhom je multifunkčná sála na eventové akcie, ako aj oddelenie reklamy, ktoré zahŕňa aj virtuálnu realitu a neuromarketing. Tretie podlažie patrí dizajnérskym dielňam a nachádza sa tam aj 3D tlačiareň. Na štvrtom podlaží sú architektonické ateliéry,“ priblížila projektová manažérka Kreatívneho centra SPU Barbora Čakovská.

Súčasťou Kreatívneho centra je aj jaskyňa virtuálnej reality s takmer 22 miliónmi svetelných bodov, ktorá je jedinečná nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. Ide o miestnosť kruhového tvaru, v rámci ktorej sa dá nasimulovať virtuálna realita. „Vieme tu robiť virtuálnu prehliadku, mať tu výučbu pre študentov, alebo tu dokonca realizovať aj rôzne meditačné a relaxačné audiosimulácie. Napríklad sem umiestníme lehátka a človeka prenesieme vo virtuálnej realite do prírody, nasimulujeme zvuky vtákov a prírody, pričom to vieme podporiť aj aromatizáciou – pustíme napríklad vôňu lesa,“ priblížil docent Jakub Berčík z Ústavu marketingu, obchodu a sociálnych štúdií Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU. Jaskyňa virtuálnej reality je výbornou príležitosťou pre začínajúcich podnikateľov. Môžu tu vidieť, ako by vyzeral ich obchod, ako budú vyzerať oblečené figuríny vo výklade a podobne. Podobne sa dá využiť aj pri testovaní architektonických diel. „Architekt napríklad navrhne park a tu môže vidieť, ako bude vyzerať, aká bude kompozícia výsadieb a otestovať, ako to človek vníma,“ dodal J. Berčík.

Kreatívne centrum ponúka rôzne inkubačné programy zamerané na podporu pre začínajúcich podnikateľov. Zároveň si však služby Kreatívneho centra môžu objednať aj firmy, ktoré sú už etablované na trhu a chceli by si odskúšať nové projekty či rôzne inovácie.

Fotogaléria z podujatia: https://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/spu-otvorila-jedinecne-kreativne-centrum-ktore-podpori-kreativny-priemysel